Den karismatiske Oslo-baserte trioen “Whales & This Lake” består av Hans Olav Settem, Max Peder Brekke og Anders Søvik Hjelden. Med debutsingelen “Sahara Blind” ble de umiddelbart plukket opp av NRK P3, kåret til Ukas Urørt og høstet gode anmeldelser fra musikkbloggere verden over.

På overflaten har musikken til Whales & This Lake et behagelig uttrykk med overlappende instrumentale lyder og elektroniske uttrykk. Men under overflaten ulmer et forvirrende uttrykk av sorg og frustrasjon. De har selv døpt musikken sin «hvalpop», et begrep som beskriver musikken godt. Våte, kalde og drømmende komposisjoner er tatt med opp fra dypet og kledd i en basstung elektropopdrakt.

Gaffa skrev om Whales & This Lake: “Bandet kom fra ingenting og leverer så solid på alle platformer at vi lurer på om det kan være doping i bildet, om det ligger noe konspiratorisk frimureri i bunn, eller om de faktisk bare fortjener å bli kalt «utrolig vellykkede» (Hissig) «redningsmenn». Verden har i hvert fall talt: «Dette bandet elsker vi!”.